Het leven leert vanzelf

Het leven leert vanzelf

Een voorstelling als een weblog

Het leven leert vanzelf is een ongewone multidisciplinaire voorstelling van Eva Meijer en Miriam Reeders. Het speelt zich af in een zaalvullende installatie gevuld met de meest uiteenlopende objecten: foto’s, dia’s, zitmeubelen, televisiemonitoren, kasten, bloemen, projectoren en een piano. Zowel het publiek als Reeders en Meijer zelf bevinden zich in de installatie. Het publiek wordt niet zozeer benaderd als bezoeker maar meer als zeer welkome gast die in de wondere wereld van Meijer en Reeders op visite is.

De voorstelling is opgebouwd als de weblogs die beide makers op dagelijkse basis bijhouden. De onderwerpen van beide weblogs zijn verschillend maar de grote gemene deler is de verwondering die zowel Meijer als Reeders ervaren met betrekking tot het dagelijks bestaan. Ze proberen iets groots en abstracts als ‘de maatschappij’ te vertalen naar behapbare verhalen die op soms op lichtvoetige-, soms op filosofische en soms op bijzonder nuchtere wijze de verschillende aspecten van deze maatschappij belichten. De werkelijkheid van alledag wordt  door hen regelmatig ervaren als een licht absurdistische ‘twilight zone’ waar persoonlijke kleine verhalen, herinneringen en nieuwsberichten door elkaar heenlopen.  Deze weblogs zijn nu bijeengebracht tot een voorstelling waarin verhalen, liedjes, dia’s, live-animatie, objecten, tekeningen, en gesprekken met het publiek aaneengeregen worden tot een avondvullende voorstelling met tussendoor borrelnootjes.

De voorstelling gaat over mensen. Over hoe je als mens probeert je staande te houden in de absurditeit van het dagelijks leven, over klein nieuws en klein leed en over hoe het kan dat de wereld na al die tijd nog steeds gewoon doordraait. Ook kan het gaan over mensen die tijdens die avond te gast zijn. (alleen als die mensen dat zelf willen, dit kunnen ze van te voren aangeven door middel van een miniformulier) maar dus ook over hoe Reeders en Meijer de mensheid ervaren. Het leven leert vanzelf is een hart onder de riem maar het wil de bezoeker ook op een andere manier laten kijken. Want als je goed kijkt dan zie je alles. En dat kan heel mooi zijn maar ook heel lelijk, of schrijnend. Het gaat over het grijze gebied tussen fantasie en werkelijkheid, over herinneringen en verhalen, over wat je nou echt wil en wat nou echt belangrijk is en hoe dat vaak gehinderd wordt door Praktische Bezwaren. Het is een warm pleidooi tegen onverschilligheid en voor moed houden.

Meijer en Reeders zijn voor. En daar willen ze de bezoeker graag deelgenoot van laten zijn.

Naast de voorstelling is Het leven leert vanzelf overdag te bekijken als installatie in het Scheltema gebouw.

Ook zijn er ’s middags aangepaste voorstellingen in het kader van kunsteducatie. Reeders en Meijer maken een voorstelling specifiek op de verschillende educatiegroepen Een 4vmbo klas ziet iets anders dan groep 2 van de bassischool. Zo wordt en blijft het voor iedereen interessanter. Er komt een speciale website die het publiek prikkelt tot meedenken en meedoen, en waar ruimte is voor digitale voorpret en napraten. Een lichtpuntje in de donkere maanden aan het einde van het jaar.

Het leven leert vanzelf is een concept van Miriam Reeders en Eva Meijer.

Advertenties

2 Reacties to “Het leven leert vanzelf”

  1. How was Blog-art? | Harco Rutgers Says:

    […] more time to work through their blog-wall. I didn’t. I’ll probably have to go see their next performance to make up for […]

  2. gerrie Says:

    Lief Beerwraakcomite,
    Dank voor het wraakpakket!! We hebben er erg van genoten. De foto volgt via dhr k te R. liefs G,L &A

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: